Tips om verkeersongelukken te voorkomen

Er vinden helaas nog dagelijks verkeersongelukken plaats. Hoewel een verkeersongeluk in sommige gevallen weinig voorstelt, kan het een behoorlijke schrik bezorgen. In sommige gevallen is het verkeersongeluk iets heftiger en zit er een schrikbarend prijskaartje aan verbonden. Kortom, het is fijner om de verkeersongelukken te voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Er zijn diverse manieren om een verkeersongeluk te voorkomen. Jezelf duidelijker zichtbaar maken voor andere weggebruikers, jouw eigen zicht verbreden of hulpsystemen die jou helpen veiliger te rijden. In dit artikel geven wij enkele tips om veiliger de weg op te gaan, zodat de kans op een verkeersongeluk een stuk kleiner wordt.

Weersvoorspellingen

In Nederland kan het weer enorm wisselvallig zijn. Zo kunnen wij de ene dag wegbranden in de zon, terwijl wij de volgende dag de winterjassen uit de kast trekken. Helaas heeft het wisselvallige weer ook invloed op het verkeer. Tijdens een hevige regenbui of een sterke sneeuwstorm is het onverstandig om met de auto op pad te gaan. Het zicht is immers beperkt. Om de verrassingen voor te zijn, raden wij aan om altijd de weersvoorspellingen te bekijken voor het vertrek. Indien jij ziet dat er een regenbui aankomt, kun jij alvast maatregelen nemen. Zo kun jij nagaan wanneer jij jouw mistlichten moet gebruiken en wat aquaplaning verminderd.

Geen telefoon!

Hoewel wij inmiddels leven in een gedigitaliseerde wereld is het zeer onverstandig om een telefoon in gebruik te stellen tijdens het rijden. Jouw brein kan zich lastig met twee dingen tegelijkertijd bezighouden, waardoor het brein zich vaak maar op eén taak richt. Helaas is dit in veel gevallen de telefoon. Hierdoor krijgt de bestuurder nog weinig mee van het verkeer, waardoor de kans op een verkeersongeluk zeer groot is. Indien jij het lastig vindt om jouw telefoon weg te leggen tijdens het rijden, is het raadzaam om een telefoonhouder in het voertuig te plaatsen. Daar kun jij jouw telefoon in plaatsen tijdens de rit. 

Altijd de autogordel

Het zit misschien niet altijd even prettig, maar de gordel is er niet voor niets. Indien jij een botsing maakt, zal de gordel voorkomen dat jij ook door de auto vliegt. Als jij jouw gordel niet om hebt bij een botsing, is de kans groot dat jij wakker wordt in het ziekenhuis. 

Beter zicht

Vaak vindt een verkeersongeluk plaats, doordat de bestuurder een beperkt zicht heeft en een voorbijganger niet tijdig had gezien. Dit zal tot een aanrijding leiden. Vergroot jouw zicht door versieringen in de auto te beperken en eventueel hulpsystemen aan te schaffen, zoals een achteruitrijcamera set of een noodremsysteem. De achteruitrijcamera helpt jou de voorbijgangers te zien als jij achteruit rijdt en een noodremsysteem zal helpen een noodrem te maken in situaties waar dat nodig is om een aanrijding te voorkomen.