De risicofactoren die de hoogte van je autoverzekering bepalen

Een autoverzekering afsluiten is maatwerk. Voor iedereen is de hoogte van de maandpremie anders. Daarbij hanteren ook de autoverzekeringsmaatschappijen verschillende voorwaarden. Bij dit artikel proberen we je een beetje inzicht te geven in de opbouw van je autoverzekering premie. Na het lezen van deze tekst wordt het makkelijker om de juiste autoverzekering te kiezen.

Hoe wordt de premie van je autoverzekering bepaald?

Op de vraag “wat kost een autoverzekering?” is geen eenduidig antwoord te geven. De autoverzekeraar houdt namelijk rekening met een aantal risicofactoren die bij iedereen anders zijn. De maatschappij houdt onder andere rekening met je leeftijd, het aantal schadevrije jaren en het type auto dat je rijdt.

Jouw leeftijd is belangrijk voor de autoverzekeraar

Om de premie van je autoverzekering te bepalen houdt de verzekeraar rekening met je leeftijd. Als je nog jong bent en dus een beginnend bestuurder, dan wordt je door de verzekeringsmaatschappij ingedeeld in de risicogroep. Je hebt dan volgens hen meer kans om schade te veroorzaken. Je premie wordt hierdoor wat hoger. Overigens vallen ook senioren onder deze risicogroep bij de verzekeraars vanwege de medische beperkingen.

Je woonplaats verhoogt of verlaagt je autoverzekeringspremie

Woon jij in een grote stad met veel verkeer dan heb je meer kans op schade dan wanneer je in een klein dorpje woont. Daarom rekenen autoverzekeraars ook jouw woonplaats mee bij het berekenen van de autoverzekeringspremie.

Wat voor een soort auto

Een snelle, nieuwe, dure, of geliefde auto is duurder in de verzekering dan een kleine, oude, minder mooie of minder geliefde auto. De autoverzekeringsmaatschappij kijkt dus naar het vermogen, de dagwaarde en de nieuwwaarde, het gewicht en de diefstalgevoeligheid van de auto en bepaald daarop de hoogte van de autoverzekeringspremie. Bij deze gegevens geldt dat hoe hoger ze zijn, hoe meer risico er is voor de verzekeraar. Als je dus bijvoorbeeld een auto rijdt met een hoog gewicht en vermogen, dan heb je meer kosten voor je autoverzekering.

Hoeveelheid schadevrije jaren heb jij?

De kosten voor je autoverzekering worden een stuk lager wanneer je al een aantal jaren zonder schade hebt gereden. De hoeveelheid schadevrije jaren zorgen dus voor een mooie korting. Je verliest 5 schadevrije jaren als je zelf schade teweegbrengt of een schade claimt. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. Houd er wel rekening mee dat je deze alleen opbouwt als de auto op jouw naam staat.

Goedkope autoverzekering met de juiste voorwaarden

Bij het afsluiten van een autoverzekering loont het om te vergelijken. Via Overstappen.nl goedkope autoverzekering kun je met de vergelijker eenvoudig meerdere autoverzekeringsmaatschappijen vergelijken op prijs en op voorwaarden. Kies de meest passende autoverzekering en sluit deze direct voordelig af.