Wat voor rijbewijs heb je nodig voor een schakelbrommer?

Als je graag een brommer wilt aanschaffen is het wel zo belangrijk dat je hiervoor de juiste rijbewijs hebt. Omdat er verschillende brommers zijn, zijn er dus ook verschillende regels. Als je al weet op wat voor een brommer je wilt gaan rijden, kan je dus ook bij het behalen van je rijbewijs dit aangeven. Zo kunnen ze eventueel rekening houden met de soort brommer waar je les op gaat krijgen. Op deze manier leer je op de juiste manier met je brommer om te gaan, waardoor het rijden makkelijker wordt. 

Wat is een schakelbrommer?

Omdat er dus zo veel verschillende soorten brommers zijn, is het goed om te weten wat bijvoorbeeld een schakelbrommer is. Zodra je deze brommer ziet, zal je gelijk aan de buitenkant het verschil zien. Deze motor heeft namelijk meer een race gevoel. Maar nog belangrijker dan de looks is de materialen die ze gebruiken. Zo heeft een schakelbrommer een krachtigere motor en moet je hem ook op een andere manier gebruiken. Je hebt ook de keuze of je voor een schakelbrommer 4-takt gaat of voor een 2-takt. Over het algemeen heeft een schakelbrommer meer onderhoud nodig. Wanneer je het dus leuk vind om veel te knutselen aan je brommer, kan een schakelbrommer juist een goede keus voor je zijn. Houdt alleen wel rekening met de prijs van de extra benodigdheden. 4-takt onderdelen kunnen namelijk prijzig zijn.

Verschillende rijbewijzen

Je kan een theorie examen al vanaf 15,5 jaar doen. Zodra je 16 bent kan je ook beginnen met het volgen van rijlessen en je praktijk examen halen. Op deze leeftijd kan je dat alleen voor de bromfietsrijbewijs doen, ook wel de AB rijbewijs genoemd. Wanneer je de AB rijbewijs hebt gehaald kan je gebruik maken van een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel. Ook een schakelbrommer mag je hiermee dus besturen. 

Buiten het behalen van een AB rijbewijs, mag je deze voertuigen ook besturen als je een autorijbewijs of motorrijbewijs hebt gehaald. Dit heet ook wel rijbewijs A en rijbewijs B en krijg je er dus automatisch bij als je een van deze twee hebt behaald.