Een ongeluk zit in een klein hoekje; het wegdek is een gevaarlijke plek

Doordat het aantal weggebruikers op de Nederlandse wegen alsmaar blijft toenemen, en de regels allemaal niet even consequent worden doorgevoerd, wordt het voor de gemiddelde automobilist in het verkeer niet bepaald veiliger. Als je dan ook nog in ogenschouw neemt, dat het niveau van de ene bestuurder minder goed is dan de ander, wordt het er al helemaal niet veiliger op.
Er bestaan vele risico’s in het verkeer waarop allemaal moet worden gelet. Denk eens aan voetgangers en fietsers als je in de binnenstad rijdt, vrachtwagens met slaperige chauffeurs die slecht zicht hebben op het verkeer en paaltjes die op ongelukkige plekken staan. Er kan van alles misgaan in het verkeer.

Het risico om een ongeluk te krijgen is groot

Op de bekende filemomenten tijdens de spitsuren rijden de meeste mensen volgens de normale veilige regels: aansluiten in de rij en stapvoets je weg volgen. Niet leuk, maar het is helaas niet anders. Voor sommige weggebruikers, die iets meer lak hebben aan de verkeersregels, ga je tijdens een file niet hard genoeg. De voedingsbodem voor een ongeluk is dan gelegd, zonder dat je er zelf ook maar iets aan kunt doen. Het is een spreekwoordelijke ‘open deur’, maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje.

Altijd bereikbaar zijn, maar niet in de auto

Sommige mensen hebben een overdreven ‘noodzaak’ om bereikbaar te zijn op alle momenten en dat zorgt er voor dat zij in de auto (zelfs achter het stuur) gebruik maken van een mobiele telefoon. Ondanks het feit dat er hoge boetes worden opgelegd als je door de politie wordt betrapt, neemt het gebruik van telefoons achter het stuur niet snel genoeg af. Het is niet alleen dom (je kunt je aandacht niet bij het verkeer houden), maar het is ook levensgevaarlijk; veel verkeersongelukken hebben het gebruik van een mobiele telefoon als oorzaak.

Voor en achter je kijken; dat is toch onmogelijk?

Op tijd thuis zijn, of bij je volgende afspraak tijdig arriveren, dat is voor veel weggebruikers dusdanig belangrijk dat zij de veiligheid van henzelf en die van hun medeweggebruikers in gevaar brengen. Naast je eigen rijgedrag, moet je steevast ook op alles wat er om je heen gebeurd letten en je vooral door niets laten afleiden.

Een veelgehoorde uitspraak van gestreste bestuurders is: ‘je moet voor en achter ogen hebben’. Om het verkeer achter je beter in de gaten te kunnen houden, zonder dat je zelf in de problemen komt, is er sinds kort een prima hulpmiddel: de achteruitrij camera. Deze helpt je om je achterzijde beter in de gaten te kunnen houden. Een oog voorin en aan de zijkanten houden laat ik graag aan jezelf over. 

Voor vrijwel alle merken beschikbaar

De universele modellen achteruitrij camera’s zijn er voor vrijwel alle merken personenauto’s, maar ook voor vrachtauto’s, campers, bakwagens en caravans. Ook voor vrachtwagens en boten hebben wij oplossingen beschikbaar. Modellen die niet draadloos worden geleverd, kunnen eenvoudig met behulp van een digitale draadloze zender set draadloos worden gemaakt. Deze set wordt geleverd door SVEN – één van de grote camerafabrikanten, maar kan eenvoudig op iedere camera worden aangesloten. Ook kan je voor een complete achteruitrijcamera set gaan. Die kunnen naar keuze met een U-beugel worden geleverd of met een andere bevestigingsmethode.