Hoe kun je het best de restwaarde van je auto berekenen?

Het is vast niet iets waar je iedere dag mee bezig bent, maar je zult zeker op een dag exact willen weten wat de restwaarde van je auto is. Dat kunnen momenten zijn als je schade hebt met je auto en de verzekeringsmaatschappij een schadevaststelling doet die je wilt staven. Maar je hebt ook de restwaarde nodig als je je auto wilt verkopen. Voor het berekenen van de restwaarde heb je een aantal gegevens nodig. We hebben ze voor je op een rij gezet.

De benodigde gegevens

Als je de restwaarde nodig hebt, zijn er een aantal factoren die zullen meewegen bij de uitkomst van de uiteindelijke waarde van de auto. Denk bijvoorbeeld de uitvoering met extra opties, het bouwjaar en de nieuwwaarde van de auto. Verder is de marktwaarde en de handelswaarde belangrijk. Wat is de verhouding van deze twee waardes? Als je werkt met actuele informatie die rechtstreeks uit de markt komt dan heb je de meest betrouwbare input. Al deze factoren worden gebruikt om de afschrijving en dus de restwaarde vast te stellen.

Restwaarde afzonderlijke auto’s maar ook complete wagenparken

Autotelex is een onafhankelijke specialist in de berekening van restwaarde van auto’s. Dat gaat van individuele auto’s tot complete wagenparken. Zo wordt de aangeboden verkoop- en handelswaarde keer op keer getoetst aan up-to-date informatie uit de autobranche. Hierdoor is de hoeveelheid informatie groot en altijd actueel. Dat gaat van elektrische biedingen op auto’s van de groothandel tot aan de juiste analyse en het interpreteren hiervan op veranderingen in de wet- en regelgeving. Zoals heb je de BPM, de fiscale stimulering en MRB. Bij iedere precieze bepaling van de restwaarde per auto wordt een inventarisatie verricht per categorie. De waarde bij een inruil is uiteraard totaal anders dan bij een veiling. 

Diverse informatiebronnen bij actuele waardebepaling

Door de eindeloze hoeveelheid gebruikers met hun ervaringen en feedback, komt er een actuele waardbepaling per auto. Verder wordt informatie gebruikt voor de restwaarde Daarnaast wordt informatie van experts gebruikt voor de bepaling van de restwaarde met actuele ontwikkelingen in de autobranche. Denk daarbij leasebedrijven, verzekeringsmaatschappijen, importeurs maar ook veilinghuizen. De effecten op langere termijn worden geëvalueerd en de nationale en internationale marktontwikkelingen in de autosector worden geanalyseerd en geïnterpreteerd. Denk daarbij ook aan de opkomst van de elektrisch auto’s. 

Een betrouwbare restwaarde berekening

Er is dus een goed systeem opgezet waarbij met veel externe factoren rekening wordt gehouden zodat er een nauwkeurige berekening ontstaat van de restwaarde van een auto. Het grote voordeel is dat je weet waar je aan toe bent en dat je er vertrouwen in hebt dat je voldoende voor je auto krijgt. Het is en blijft een momentopname doordat het een flexibel proces is. Hierdoor kun je van Autotelex een betrouwbare opgave verwachten. En dat helpt jou weer verder, als je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt kopen of importeren.  Je kunt dit al heel eenvoudig online doen. De BPM berekening is dan automatische met een volledig BPM formulier voor de belastingdienst.