Hoe bereken je het BPM van jouw auto?
BPM is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. De kans bestaat dat u BPM moet betalen maar hoe weet je hoe veel dit is en hoe wordt dit berekend? In dit artikel lees je meer over BPM berekenen en betalen voor jouw auto.
Wat is BPM?
BPM is dus de belasting die je betaalt van personenauto’s en motorrijwielen. Je betaalt BPM als je een nieuwe auto in Nederland hebt gekocht of je hebt een auto in het buitenland gekocht en importeert deze naar Nederland. Het bedrag wat je aan BPM betaalt verschilt per auto, hoe veel je betaalt is afhankelijk van CO2-uitstoot.
Je moet BPM-aangifte doen wanneer je een auto in het buitenland hebt gekocht en je wilt hiermee in Nederland gaan rijden. Maar je hoeft niet altijd zelf BPM-aangifte te doen of de BPM te betalen, in sommige gevallen wordt dit ook voor jou gedaan. Een van die gevallen is wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht in Nederland, dan doet de importeur al deze BPM-aangifte en betaalt hij of zij ook de BPM.
Hoe bereken je BPM?
Het kan verstandig zijn om vooraf aan het kopen van een nieuwe auto of motorvoertuig te berekenen wat je aan BPM moet gaan betalen. Maar hoe bereken je dit?
Er zijn verschillende bedrijven die voor jou kunnen kijken hoeveel BPM er betaald moet worden voor een voertuig. Wanneer je een BPM-aangifte gaat doen is het belangrijk om van tevoren het voertuig te laten identificeren of keuren bij een RDW-keuringsstation. Als de auto is gekeurd kun je de BPM aangifte doen. Om uit te zoeken hoeveel BPM je gaat betalen kun je een taxatierapport laten maken of een afschrijvingstabel raadplegen.
Bij een taxatierapport wordt de waarde van het voertuig bepaald en bij een afschrijvingstabel kun je zien welke afschrijvingspercentages worden gebruikt.
Er zijn ook een aantal situaties waarbij je geen BPM hoeft te betalen en waarbij je vrijstelling krijgt. Op de website van de belastingdienst is te vinden in welke situaties je vrijstelling kunt krijgen van het betalen van BPM.