Een expeditie voertuig, hoe ziet het eruit?

Een expeditie voertuig is een reisvoertuig waar jij mee op vakantie kan gaan. De expeditie voertuigen zijn wat groter en steviger gebouwd zodat je er goed mee op de modder kan en dus op expeditie. Over het algemeen is een expeditie voertuig een camper.

Welke materialen worden er gebruikt voor het bouwen van een expeditie voertuig?

Verschillende bedrijven in Nederland bieden hun expertise in het maken van expeditie voertuigen aan. Maar welke materialen gebruiken ze hier voor?

  1. Staal. Bij het bouwen van een betrouwbaar voertuig kunnen de positie van de ramen, luiken en deuren in weg zitten.  Om dit op te lossen wordt er een solide opbouw van staal gemaakt. Mits dit niet te zwaar wordt. Dit doen ze zodat het voertuig wat beter tegen een stootje kan. De staalombouw maken ze zo dat het makkelijk te bevestigen is op het voertuig.
  2. Naast de camper zijn er ook kleinere expeditie voertuigen. Denk hierbij aan een Land Rover of de Toyota Land Cruiser. Bij de kleinere auto’s moet er erg op het gewicht gelet worden. Daarom is aluminium een goede optie. Het is ligt en betrouwbaar genoeg voor een stevige ombouw. 
  3. De sandwich opbouw wordt over de hele wereld gebruikt. Het is een goedkope bouwwijze die bestaat uit sandwichpanelen. Tussen de sandwichpanelen in zit gerecycled PET kunststof. Door de combinatie van de twee is het een stevig en isolerend materiaal. Vaak wordt het geheel gemaakt met aluminium.
  4. De honinggraat wordt gebruikt wanneer er naar het gewicht gekeken moet worden. Als de expeditie voertuig onder de 7,0 ton moet blijven dan wordt er gebruik gemaakt van de honinggraat. De panelen wegen namelijk niet meer dan 4,8 kg per vierkante meter.

De binnenkant van een expeditie voertuig

Omdat een expeditie voertuig in de basis hetzelfde is als een camper heeft het aan de binnenkant ook dezelfde benodigdheden. Het expeditie voertuig beschikt over een toilet, douchecabine, koelkast met een kleine vriezer, slaapplek (minimaal 2), zitplaatsen, opbergruimte voor bijvoorbeeld fietsen, bestuurdersstoelen en de opbergkastjes die je in iedere camper vindt voor je kleding en dergelijke.